Бронзовий дебют: Єлизавета Литвиненко здобула нагороду чемпіонату світу

Скрольте вниз

В столиці Узбекистану Ташкенті триває головний старт сезону для дзюдоїстської еліти - чемпіонат світу. Спортсмени з усіх куточків Планети не тільки розігрують медалі та призові, а ще й борються за надважливі бали для кваліфікації на Олімпійські Ігри 2024 року в Парижі.
 
Передостанній день особистого чемпіонату світу став переможним для збірної України та знаковим для дзюдо Дніпропетровщини. 
 
Сьогодні, 11 жовтня, наша національна команда поклала першу медаль в свою скарбничку. Вагову категорію до 78 кг вдало штурмувала дебютантка змагань, 18-річна Єлизавета Литвиненко. Вона виборола бронзу.
 
Спочатку Ліза здобула чисті перемоги над литовкою Дудінайте, косоваркою Кукою,італійкою Стангерлін та пробилася до півфіналу. Там поступилася китаянці Ма.
 
Далі всю свою силу та міць наша дзюдоїстка виплеснула на татамі  в бронзовому двобої. Титулована японка, Олімпійська чемпіонка Шорі Хамада не встигла й придивитись до Литвиненко, як опинилась на спині - бронза за 23 секунди була вже в українки завдяки вдало виконаній передній підсічці. 
 
"Я намагалася не думати про те, що переді мною Олімпійська чемпіонка. Намагалася зосередитися на своїх навичках, та показати світові, що я маю все необхідне, щоб стати наступною. Це було круто, я сповнена емоцій", - поділилася враженнями від бронзової перемоги Єлизавета.
 
Відзначимо, що в активі Литвиненко є ще кілька вагомих титулів, але в молодіжному дзюдо. Вона - минулорічна Чемпіонка Європи серед кадетів, в нинішньому ж році Чемпіонка Європейського юнацького олімпійського фестиваля та Чемпіонка Європи серед юніорів.
 
Відзначимо, що медаль чемпіонату світу серед дорослих в дзюдо - це  вагомий результат для Дніпропетровської області. Востаннє подібні досягнення були зафіксовані 13 років тому, в 2009 році, коли віцечемпіонкою світу була Марина Прищепа, до речі, в цій же ваговій категорії -78 кг.
 
Додамо, що цей результат стався ще й завдяки якісній тренерській роботі - Сергій Синілов, Андрій Блошенко, Артем Блошенко, браво!
Спортсменка народилася та зробила перші кроки в дзюдо в Покрові. Представляє спортивний клуб із Дніпра "Дзюдо-Днєпр", Президентом якого є Михайло Кошляк. Єлизавета - студентка Придніпровської державної академії фізичної культури та спорту.